dimarts, 22 d’agost de 2017

El Grup Falcons, joves engrescadors de la cultura artanencaImatge inserida 1 
Vet aqui un brot nascut en els anys grisos de la dictadura que aviat varen afrontar sense por l’únic ideal polític legal que aleshores manava fa prop de cinquanta anys. Cansats de veure la nostra identitat enfonsada i manipulada mai claudicaren de les seves arrels i de ben joves posaren fil a l’agulla per a despertar la nostra pròpia cultura. Mai es trobaren sols, però hagueren de superar adversitats per a fer ressorgir la nostra llengua i donar-se a conèixer com una esquadra de lletraferits. Estaven segurs del que feien i dels problemes que haurien d’afrontar mentres vivien dins una societat adormida o atuïda. No hi havia solució més que la lluita amb allò que creien. Però una criatura temible encara es resistia i dictaminava les pautes de la discriminació cultural del nostre poble i de la nostra llengua. Mentres tant, ells feien els seus comptes i entenien que de manera moderada algú s’havia de rebel·là a l’hora que també s’havia de conviure amb la ja malaltissa dictadura. Així eren Els Falcons o Grup Falcons i ells foren els protagonistes d’aquells anys i els qui d’una vegada eixermaren els camins per a despertar al jovent artanenc.Pel que respecte a la fotografia, no record ben bé l'any, però pegaré pedrada i segur que no me faré molt enfora ja que un servidor hi era. Val a dir, que ho he demanat a un dels seus membres i la seva resposta fou: “Una cosa sí que la record; era quan en Manuel Fraga Iribarne era ministre de Turisme”.
Aquest estol de jovençans podrien ser, com he dit, el Grup Falcons, almanco bona part d’ells, un grup sa d’uns
temps grisenc.Engrescats de ple i fora por en favor de la cultura, joves de seny i força actius, quan llavors estaven entretenguts amb coses més sanes i força culturals. Recordau el Club Llevant? Recordau el Club TOTS JUNTS? El Grup Falcons fou creat, me pens, per Mn. Antoni Gili i Ferrer i membres d’alguns dels que veis a la foto. D'havia ser entre els anys 1968 i 1969. En un principi la seu social estaba ubicada al Coll del Grec. La fotografia mostra una de les seves activitats que dugueren a terme, en aquest cas, el teatre. El moment correspon a l'acabatai d'una obra, un sainet amb el títol “Nit de morts”, el qual es va representà als baixos de la sacristia de la Parròquia d'Artà on hi havia un petit teatret. El petit local es va omplir de gom en gom per a veure una comedieta que fou força divertida i molt entretinguda, on la gent s’ho passà d’allò més bé.


Si observau la fotografia de ben segur que les coneixeu a tots, tres dels quals Déu els allargà la mà per passar el llindar de la porta celestial.
D'esquerra a dreta, començant per la filera de darrera, podem veure:
Jaume Alzina Mestre, Sunyer.
Jaume Sureda Negre, des Cabanells. Toni Bisbal Amorós, Nyeco. Mateu Cantó. Climent Obrador Servera, Claret. Llucià Mestre Payeras, Metxo. Pep Cabrer Fito, (era el taquiller). Mn. Antoni Gili, Comuna (difunt), historiador i aleshores vicari de la parroquia, i qui li segueix és en Miquel Mestre Genovard, Moló, metge, poeta i escriptor de grans llibres. En Miquel fou qui tingué la idea de representà l’anomenat sainet.
A la fila de baix podem veure en Jaume Ginard Llinàs, Cremat. Emilio Miguel Ginard Cortés, més conegut com en Miquel Sarassate o l’Altre Sarassate, escultor. Tomeu Esteva Rosselló, Cinto i de Sa Porrassa. Toni Sureda Gili, de Ses Pastores, (difunt). Lluís Gomila Bernad, Calet, (difunt). Sebastià Ginard Villalonga, Peix.
A la fotografia hi falten dos dels membres fundadors, en Miquel Gili Morey, des Vidrier, i en Salvador Conesa Muntaner, els quals és de justícia també anomenar-los.


Toni Esteva
Agost de 2017