diumenge, 4 de juny de 2017

Curiositats climàtiques del mes de maig, 2017

La primavera és en si mateixa una estació climàtica de canvis en la qual, es poden observar dies de pluja i dies bons. De fet, podríem dir que és una estació que ens està adaptant de mica en mica per afrontar els dies forts de l’estiu que enguany, segons assenyalen els entesos en aquesta ciència, sembla que serà calorós i sec, tal vegada una mica més que l’any anterior. De tota manera, les prediccions a llarg plaç solen tenir un percentatge prou alt de poca fiabilitat, tot i que és vera que els estius, de tota la vida, sempre han estat calorosos.


Si ens fitxem amb les dades tèrmiques i pluviomètriques que ens ofereix cada més aquesta revista Bellpuig, podem observar en el mes de maig passat les pluges han estat molt minses, per dir alguna cosa; 2,2 mm a Artà i 1,7 mm al Campament dels Presos, plovent sols un dia en tot el mes, quan a diferència del maig de l’any passat 2016 precipità un total de sis dies enregistrant unes quantitats més que generoses de 51,9 mm a Artà i de 69,2 mm al Campament dels Presos.

En quan a les temperatures, dos reials del mateix. El maig de 2016 tinguérem una temperatura mitjana mensual de 17,3ºC, i el maig d’enguany arribàrem als 18,7ºC, la qual cosa trobam una diferència positiva d’1,4ºC amb respecte a l’any passat. La temperatura mitjana de la màxima del maig de 2017 ha estat de 24,9ºC, quan el maig de 2016 fou de 23,0ºC, quasi dos graus més que l’any passat. De les mitjanes mínimes podríem dir quasi el mateix: 12,5ºC el maig de 2017 i 11,6ºC el maig de 2016. Fins i tot l’evaporació ha estat major que l’any passat, mesura de l'evaporació potencial, és a dir, la quantitat d'aigua per unitat d'àrea i de temps que s'evapora. El procés d'evaporació està lligat essencialment al dèficit higromètric de l'aire.

L’amplitud tèrmica també s’ha fet notar ja que la diferència tèrmica diària ha estat més gran degut a que hem gaudit d’uns cels la majoria d’ells sense núvols, vent en calma i escassa humitat, ja que així a l'escalfament de dia li seguia la dispersió de calor durant la nit; dies calorosos i nits fredes.

A nivell global, l’any 2015 la temperatura mitjana mundial del mes de maig va ser la més alta registrada fins a la data. A l'Índia van morir unes 2.200 persones durant una onada de calor que va durar deu dies amb temperatures màximes de 45ºC. La ciutat d'Ahmadabad va oferir aigua potable i va habilitar instal·lacions amb aire condicionat en zones d'alt risc amb una formació complementària al personal sanitari per tractar les afeccions relacionades.

És possible que el canvi climàtic no estigui darrere d'un temporal concret, però l'augment del nivell del mar pot empitjorar les seves conseqüències.

L'any 2012 una marea d'uns 2,70 metres causada per l'huracà Sandy va arribar a Nova York coincidint amb un increment de la marea que va provocar que el nivell del mar pujàs 2,50 centímetres (el doble de ràpid que la mitja mundial), i es preveu que l'any 2050 s'haurà elevat entre 28 i 53 centímetres.

Per fer front aquests increments les autoritats de molts països ja estan adoptant compromeses mesures, perquè a finals de segle XXI l’increment tèrmic global no pugi més de dos graus a escala mundial.


Toni Esteva