dimarts, 5 de gener de 2016

CATALUNYA FOU DUES VEGADES INDEPENDENT

El 15 d'octubre de 1940 va ser afusellat, al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc de Barcelona, L'honorable Lluis Companys, President de la Generalitat de Catalunya. En dues anys, des de l'entrada de les tropes feixistes a Barcelona, el 26 de gener de 1939, fins el afusellament del President, la repressió franquista a Catalunya havia executat 2.760 persones. Molts anys despres, Alemanya i França van demanar perdó per haver col•laborat en la detenció i deportació de Lluís Companys, mentre que, fins ara, la 'justícia' monarquica es nega a declarar nul el seu 'judici'.
SEGONA PROCLAMACIÓ: L'ESTAT CATALÀ DE LA REPÚBLICA FEDERAL ESPANYOLA,
El 6 d'octubre de 1934, arran de l'entrada al govern de la República de la extrema dreta amb suport nazifeixiste i financiament británique, Lluis Companys proclamà l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola des del balcó del Palau de la Generalitat.
«Catalans! Les forces monàrquiques i feixistes que d'un temps ençà pretenien trair la República, han aconseguit el seu objectiu i han assaltat el Poder. En aquesta hora solemne, en nom del Poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclamo L'ESTAT CATALÀ DE LA REPÚBLICA FEDERAL ESPANYOLA, i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d'edificar una República Federal lliure i magnífica. Catalans! L'hora és greu i gloriosa. L'esperit del president Macià, restaurador de la Generalitat, ens acompanya. Cadascú al seu lloc i Catalunya i la República al cor de tots. Visca Catalunya! Visca la República! Visca la llibertat!
 
PRIMERA PROCLAMACIÓ: 14 DE ABRIL DE 1931, PER MACIÁ
Migdía. Companys i altres militants de l'ERC, amb l'ensenya tricolor espanyola, ocupan l'Ayuntament de Barcelona i proclamen la Repùblica, dans la Plaça de Sant Jaume. Una hora després, Maciá declar instituït "L'ESTAT CATALÁ, amb tota cordialitat, treballarem per integrarlo a la Federació de Repúbliques Ibériques".  A la tarda, es proclama la República a Madrid, i tres dies despres, Macía renùncia a la seva República Catalana a cambi de l'Estatut i el Gobern de la Generalitat de Catalunya dintre de la República Espanyola.

Dues vegadas Catalunya fou independient, pero sempre dins el marc federal (o confederal) republicá, com serà, amb la Colau i Podem, la nova República federal i la seva molt estimada Presidenta.

Una altra vegada, que ara va de bo, sense por!

Salut i Repùblica federal!!