dimecres, 9 de setembre de 2015

CARTES DES DE L’EXILI

Benvolgut Peret,

Avui en Barraca avui s’ha presentat amb un aparell radiofònic que ha replegat de per devers es carrer de la Plaça, just al costat de la Sala a la cantonada de Can Sardot. Ens ha dit que han esbucat tota l’illeta per a fer un ajuntament més gran, perquè l’antic ja havia tornat molt vell. Això vol dir que el café de Can Garreta, el magatzem de Can Oliver, Ca Na Deiana, ja no hi deuen esser, perquè tot s’ha enderrocat.

La qüestió és que en Jaumet ha vist aquest “aparato” i l’ha posat a dins el carro ben tapat amb una manta. Quan ha estat per devers es cau l’ha deixat a dins sa mata i ja ens veus a nosaltres amb quina sorpresa ens hem trobat. La veritat és que va bé aquesta ràdio i se sent molt bé. El problema està que si no anam alerta la podrien sentir des de Son Coll. Es vespre és quan fa més renou o brusqueja més, però li hem posat un fil per antena fermat a una tanca que tenim molt a prop de fil de ferro una mica dissimulat amb una llendera de càrritx. Com que ens trobam a una zona bastant alta i la senyal arriba bé, llevant dels vespres que l’hem de sintonitzar de tant en tant perquè a vegades la senyal ens fuig. Agafam les senyals de Catalunya, la Pirenàica, Burgos, Madrid, Palma, França, Itàlia i fins i tot els moros. Al manco passam el temps escoltant es “parte” de notícies i del que passa dins tot aquest redol.

He dit que agafam la Pirenàica i segons diuen hi ha molts espanyols que intenten creuar a peu o amb qualsevol vehicle i fins i tot amb carros estirats per muls o en cavalls la frontera cap a França. Pareix que així com arriben, que són molts, les tenen retinguts a la comuna francesa de Le Perthus o El Pertús, pas de frontera del nord de Catalunya. També n’hi ha que passen per Camprodon, camí de Coll d’Ares passant per Molló fugint de la guerra. Això ens fa pensar amb en Boira que no hem sabut res d’ell des de que sabérem que anava en direcció a França, no sabent per quin lloc hauria entrat si és que ja ha arribat. Esperem que s’hagi posat a cobro dels feixistes i hagi trobat la llibertat tan desitjada per tots. La seva germana ha quedat a Artà i Déu sap quan es tornaran a veure.

Per altra banda, hem sabut que en Lluís Companys ha estat capturat a França i que el volen retornar a Espanya. Són notícies molt confuses, però me pareix que si és així com diuen l’entregaran al bàndol nacional i el tancaran a la presó o el duran a un camp de concentració. De totes maneres ja tenim l’Estat Català a dins el pou negre. Llàstima!

Peret, esperem que tot això acabi ja d’una vegada i prest.


Salut i llibertat, Peret.