dimarts, 8 de setembre de 2015

Cartes des de l’exili.

Benvolgut Peret;

Avui hem trobat en Jaume Barraqueta davallant amb el carro ple de palla pel camí des Verger. Venia una mica mustiï i pareixia que xerrava tot sol. Quan hem comprovat que no hi havia fresa de res li hem sortit a camí. Quan ens ha vist ens ha escomès amb aquest advertiment:
-“Anau alerta que el sol encara no es post del tot i fa bastant de claror encara perquè sortigueu tant tant d’hora.”
-“ Jaume; que xerraves tot sol ara?”
-“Ves si hi xerrava! Les notícies són bones o són dolentes, tot depèn d’així com un pensi. Què vos pareix si vos deia que Catalunya es vol fer enfora d’Espanya?”
-“Home! I això et preocupa tant?”
-“Tu diràs! No en sortim de problemes quan encara n’entrarem dins un altre de gros amb això del nacionalisme català. Catalunya es vol independitzar d’Espanya i vol formar la República Catalana!”
-“Que no t’estranyi, Jaume, tot aquest rebombori. S’han estorbat ferm!”
-“ Ara tu me diràs que també te va bé?”
-“Però si això ja ve d’enrere.  No t’assustis. Escolta; l’independentisme català o nacionalisme català, no és més que un sector polític que defensa la independència de Catalunya respecte a Espanya per instaurar, com bé tu has dit o has sentit a dir, la República Catalana.
-“Què vols dir, què no són tots?”
-“No home, no. No és tothom que la vulgui a la independència. N’hi ha molts també que no volen sortir d’Espanya. Però totes aquestes idees s’han de respectar i s’ha d’entendre per què és vol fer.”
-“Home, ja que ho dius així, jo encara no ho entenc.”
-“Aqui ja hi ha molta d’història que la gent hauria de saber i que molts no volen entendre, però l’independentisme català es basa sobre un principi fonamental, i aquest principi és que Catalunya és una nació amb una base comuna com ara, l’autogovern, la gestió del seu finançament, la defensa de la cultura i de la llengua catalana. També hi poden afegir un model socioeconòmic i el dret civil català.”
-“Rabassó, això que dius és una mica complicat d’entendre.”
-“No ho és mal d’entendre. Aquestes fites que t’he anomenat són les estaques principals pel bon govern d’un país. Ara bé; passi el que passi a l’hora d’exercir el dret a decidir i pensi el que pensi la gent, la flama per la independència ja està encesa. Pot ser la facin bellugar i de ben segur que ho faran, però així i tot no aconseguiran apagar-la per molt que bufi la tramuntana.”
-“Parlant de tramuntana, jo de vosaltres aniria a s’amagatall que en paretjal treu el nas per devers Menorca i en Jordà remuga de llevant. Aquesta nit tendrem renou i aigua. Així que, agafau es bolic que avui vos duc un bon pa de pagès i formatge de Son Fortè. Jo passaré la nit a ses cases d’Aubarca i demà tornaré. Per cert, prest arribarà el temps d’esclata-sangs. Es Castellot és s’agre més bo que hi ha a dins Artà pels esclata-sangs.


Salut i bona nit!