dilluns, 22 de juny de 2015

Cartes des de l’exili

Benvolgut Peret;

Divendres passat vam ser testimonis d’un esdeveniment sense precedents a Mallorca; el retorn dels tres mariandos que van ser assassinats per l’esquena pels feixistes i deixats al costat de la carretera de les costes de Puntiró a l’octubre de 1936.

La plaça de Maria de la Salut estava plena de gent de molts indrets de l’illa que tampoc es volgueren perdre dit aconteixement esperant l’arribada del cotxe amb les tres caixes que contenien les restes de Jaume Mas Gual, Miquel Salom Ribot i de Joan Gual Genovart. Ells tres foren enterrats al cementeri de Sant Joan en una fossa comuna, sense nom i amb silenci els quals hi han estat fins ara. Però gràcies a Memòria de Mallorca després de dos anys d’estudis es pogueren localitzar els tres cossos i foren exhumats per poder tornar amb els seus, al poble natal de Maria de la Salut. A la seva arribada a la plaça del poble foren rebuts amb forts aplaudiments i llargs. Molta gent es va emocionar, però sobre tot els familiars. Llavors, les portaren al cementeri de Maria on es va realitzar un acte d’homenatge molt emotiu. Tot això fou un acte de justícia i un reconeixement a tres mariandos que moriren simplement pels seus ideals i per defensar les llibertats democràtiques del país.

Dia 19 de juny de 2015 quedarà per sempre a la memòria i al cor de moltes persones i tant de bo aquest esdeveniment sigui el començ per exhumar les altres fosses que ja estan localitzades i retornar, com feren a Maria, els cossos de tanta gent represaliada, assassinada vilment durant la guerra civil els quals només lluitaven pels seus ideals democràtics. Tan de bo sigui així.


Salut, Peret, i bons viures.