dijous, 28 d’agost de 2014

Teatre d'Artà presenta, "Dels llargs camins". Obra de teatre sobre la figura de Gabriel Garau, Boira, últim batle republicà.

"Dels llargs camins"

Jaume Morey Sureda
Es mostra DELS LLARGS CAMINS al 30.jpg.

        El proper divendres dia 5 de setembre i el diumenge següent, dia 7, es representarà a Artà l'obra Dels llargs camins sobre la figura del batle que fou de l'Ajuntament d'Artà del Front Popular, Gabriel Garau Casellas, Boira.

L'autor de l'obra és Jaume Miró (Cala Millor, 1977), un jove autor serverí que té ja una sòlida carrera com a dramaturg amb diversos guardons. És, entre d'altres obres, autor de Diari d'una miliciana que és un antecedent d'un tipus de teatre que concorda amb Dels llargs camins pel fet de basar-se en la temàtica de la guerra civil i en una àmplia documentació que en Jaume Morey ha reunit per a un llibre que és en espera de publicació.A partir de la fotografia dels onze processats pels fets d'octubre de 1934 i que foren tots represaliats a partir del juliol del 36, l'autor ha seleccionat diversos moments que mostren la vitalitat d'aquell grup de socialistes que el març de 1936 feren part del consistori del Front Popular que posà en marxa una política nova i de canvi liderada pel batle Boira. Proclamat l'estat de guerra, tots foren perseguits i alguns assassinats. Garau va aconseguir passar a Menorca i d'allà, el febrer de 1939, a Marsella i al camp de concentració d'Argelès de la Marenda. Finalment passà a Villers-Bocage, al nord de França, a la rodalia d'Amiens. Mai no va tornar a Mallorca. En dos números de Bellpuig del mes de març passat, del 07 i del 28, Jaume Morey va publicar dos articles que resumeixen la vida de Gabriel Garau i els fets històrics en què va participar.

L'obra, patrocinada per l'Ajuntament d'Artà en ocasió del cinquantè aniversari de la mort de Gabriel Garau, la presenta la companyia Noctàmbuls. La dirigeix Joan Manel Albinyana, amb els actors Sebastià Adrover, Gabriel Bisquerra, Miquel Àngel Torrens i Joan Manuel Vadell. Marcel Cranc interpreta la música en directe i Pau Vich s'ocupa de la part tècnica. Els actors interpreten cada un diversos rols en un dinamisme que l'espectador capta fàcilment.
Es mostra ELS ONZE del 34 reduida.jpg.
La següent fotografía mostra els onze processats el 1934

D'esquerra a dreta, són:
Drets, Jaume Mascaró Carrió, Valent; Pere Ginard Gil, Fornera; Jaume Mestre Carrió, Vell; Sebastià Ginard Pascual, Corona; Llorenç Muntaner Riera, Pintat; Jaume Payeras Pastor, Metxo.

Asseguts, Joan Alzamora Cañellas, Llovetí; Llorenç Garau Sureda, d'Es Verger; Vicenç Miquel Piris, Pirris; Gabriel Garau Casellas, Boira; Mateu Sancho Gayà, Papa.