dilluns, 11 d’agost de 2014

Les llàgrimes de Sant Llorenç

( Font: www.http://ca.wikipedia.org/wiki/Perseides )
Els Perseides són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa 109P/Swift-Tuttledeixa al seu pas. S'anomenen Perseides en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea.
Aquest cometa descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d'aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.
La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i 14 d'agost, assolint un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteorsper hora, segons l'any.[1][2] La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan dels Perseides una de les pluges d'estels més populars i fàcils de gaudir.
Els Perseides s'anomenen també llàgrimes de sant Llorenç per la proximitat de la festa de Sant Llorenç al màxim de la pluja. Com que els Perseides apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.