dimarts, 5 d’agost de 2014

Vent. L'Embat

L'embat o marinada és el vent que bufa de la mar cap a terra i sol durar des que acaba el terral (cap a mitjan matí) fins que es fa fosc.
El règim d'embat s'estableix diàriament a conseqüència de la variació de la temperatura. El vent bufa de mar a terra durant les hores de màxima insolació i la seva direcció s'inverteix, amb menor intensitat, durant la nit. A l'època càlida de l'any, es desenvolupa un règim d'embats d'origen marítim convergents al centre del territori, la qual cosa afavoreix una moderació de les temperatures i determina la formació de nuvolositat i, ocasionalment, precipitacions.
  • les brises marines es localitzen a les costes i es produeixen per l'efecte de les diferències d'escalfament i refredament que experimenta la terra i les masses d'aigua. Durant el dia la major temperatura de la terra dóna lloc a ascendències de l'aire escalfat que són ràpidament compensades per l'arribada d'aire fred procedent del mar o grans llacs. Al vespre hi ha un període de calma quan les temperatures s'igualen. Durant la nit el mecanisme es reverteix a l'estar l'aigua més calenta, encara que la velocitat del vent sol ser menor degut al fet que les diferències no són tan acusades. Els monsons del sud-oest d'Àsia no són més que una brisa marina i terrestre a gran escala segons l'estació de l'any. Les brises marines desviades per l'efecte Coriolis tendeixen a adquirir una adreça pràcticament paral·lela a la costa amb vents suaus i continus d'entre 2 i 7 m/s.
  • Brises de vall i de muntanya. Similars a les anteriors es produïxen per la diferència d'insolació i les diferències d'escalfament de l'aire en les zones de cims. Això dóna lloc que durant el dia es produeixi una forta ascendència sobre els vessants exposats al sol, així com subsidències a la part central de la vall. A última hora del dia ocorre el contrari, és a dir, des dels vessants, que ja no són escalfades pel sol, l'aire descendeix per refredament cap al fons de la vall aixecant l'aire encara càlid que es manté en aquests llocs més baixos.
font de http://ca.wikipedia.org/wiki/Embat

Artà. Lectura de les dades tèrmiques d'avui, 05/08/2014

Estació Meteorològica d'Artà - Molí d'en Leu (AEMET)

Lectura a les 9 h d'avui

Dades tèrmiques
Temperatura Màxima d'ahir: 31.0ºC
Temperatura Mínima d'avui: 19.4ºC
Temperatura a les 9 h: 23.5ºC
Humitat relativa: 89%
Pressió atmosfèrica: 1016 hPa.
Vent en calma.

Observant el cel
Cel amb domini del sol, núvols mitjos i orogràfics.
Ambient de xaloc. Vent en calma.
No s'han enregistrat precipitacions.

Previsió per avui d'AEMET
Predomini del cel ennigulat o poc ennigulat amb núvols d'evolució diürna els quals, a partir de la tarda podrien ocasionar ruixats a l'interior de Mallorca. Temperatures nocturnes sense canvis o en lleuger ascens i diürnes en lleuger o moderat descens. El vent bufarà de gregal fluix.

Mapa per aquest matí.


Seleccioneu illa per a més detall
Mapa per aquesta tarda.
Seleccioneu illa per a més detall