dimarts, 29 de juliol de 2014

Fortes tempestes a Catalunya

Més de 60 litres per metre quadrat en alguns punts del Maresme i el Vallès Oriental

(article del diari Ara.cat)
28/07/2014

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya per a aquest dilluns s'estan complint. Des de primera hora de la tarda han caigut xàfecs intensos al litoral, prelitoral i la meitat nord de Catalunya, afectant especialment les poblacions de les comarques gironines. Protecció Civil ha informat de pluja intensa amb llamps i vent a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, la Selva, el Vallès Oriental i també al Maresme. En aquestes dues últimes comarques, les tempestes han descarregat, en alguns municipis, més de 60 litres per metre quadrat.
De moment, les pluges han deixat 67,5 litres per metre quadrat a Sant Feliu de Codines, 62,4 litres a Arenys de Mar, 45,2 a Canet de Mar, 42 a Olot, 41,1 a Calella, 32,2 a Sant Vicenç de Montalt i 22 litres a Arenys de Munt.
Diversos usuaris d'Arenys de Munt han penjat fotografies a Twitter on es pot veure la riera desbordada. Segons fonts municipals, tan sols quatre cotxes han quedat a la riera, res comparat amb la situació viscuda en anteriors ocasions. Els avisos de la policia local abans de l'arribada de la tempesta haurien permès a molts conductors retirar els seus vehicles.
Les tempestes han descarregat amb força sobretot al nord-est del país fins al Maresme i al Vallès Oriental. A Sant Feliu de Codines s'hi ha acumulat 67,5 litres, a Arenys de Mar, 62,4 litres, a Canet de Mar, 45,2 litres, a Calella, 41,1, a Sant Vicenç de Montalt, 32,2, i a Olot han caigut 42 litres en mitja hora.
Per pluges intenses destaquen el 12 litres per metre quadrat que han caigut en només deu minuts a Artès, el 20 litres en mitja hora dels Hostalets de Pierola i els 22,6 litres en el mateix temps a Castellbisbal. Les zones amb més probabilitat de superar aquest llindar són les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona, sobretot el Tarragonès, Baix Penedès i Garraf.
Entre les incidències enregistrades aquesta tarda destaca la caiguda d'un mur de separació entre dues finques situades a la urbanització de la Creueta, sense causar danys. L'aigua també ha inundat els baixos d'alguns edificis, igual que en el cas de Canet de Mar, on els Bombers han hagut d' intervenir al Càmping Globus per retirar l' aigua acumulada . A Calella també hi ha hagut problemes per inundacions a diferents baixos d'edificis, i ha aparegut una gran taca marró al mar com a conseqüència de la gran quantitat de sorra arrossegada.
Les pluges també han anat acompanyades d'una gran quantitat de llamps, i el Maresme ha estat la comarca més afectada en aquest sentit amb 123 llamps.
31 sortides dels Bombers
Els Bombers de la Generalitat han rebut 46 avisos i han dut a terme 31 sortides, sobretot a la demarcació de Girona i a la comarca del Maresme per les tempestes que han descarregat amb força aquesta tarda. Totes les sortides han tingut a veure amb inundacions de baixos i revisions de carrers i pont amb tolls d'aigua. També s'ha retirat un vehicle embarrancat a la riera d'Arenys. No hi ha hagut danys personals. Per la seva banda, el telèfon 112 ha rebut 93 avisos per inundacions, la majoria al Maresme.
Protecció Civil ja havia activat aquest dilluns al matí la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, d'acord amb les previsions de fortes pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La previsió és que al llarg de la matinada i durant el dia de demà les onades a la costa central i el nord de Girona superin els 2,5 metres d'alçada. Les pluges continuaran en les propers hores, especialment a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona, que s'afegeixen a la previsió que ja hi havia de pluges sobre Girona. L'Ajuntament de Barcelona també ha activat el pla d'alerta per inundacions.

Digue'm com parles i et diré d'on ets

La diversió de la diversitat

Article del «Diari Ara.cat» .-

No sabem si ho fa la calor o la fresqueta de les terrassetes, però l'estiu sempre convida a jugar més amb la llengua. Potser senzillament és que la nostra s'hi presta més que les altres. O això és el que ens pensem –l'any passat el 'New York Times' va fer una cosa semblant amb l'anglès americà amb un èxit aclaparador–. Sigui com vulgui, enguany ens ha vingut de gust jugar amb els lectors a endevinar d'on sou a partir de com parleu.

Per fer-ho, ha sigut vital l'ajuda del 'Petit atles lingüístic del domini català', un dels resultats de la tasca ingent del nostre incansable dialectòleg Joan Veny. Ell mateix va ser un dels enquestadors del projecte que van iniciar als anys 50 Antoni Maria Badia i Margarit i Germà Colón, amb el qual es van recollir milers de dades: es van fer 2.453 preguntes a informants de 190 poblacions de tot el domini lingüístic. Des de la Secció Filològica de l'IEC, sota la direcció del mateix Veny i de Lídia Pons, encara avui es treballa per processar i divulgar totes aquestes dades (de moment, han vist la llum quatre dels nou volums previstos del 'Petit...'). Aquest joc vol ser una manera de contribuir-hi, per bé que –i no passa res per reconèixer-ho– lluny de la perfecció i el rigor científic d'aquesta obra de referència.

http://interactius.ara.cat/testdialectal/

Parlant clar, encertar-la de ple és difícil, ja ho sabem. En llengua, i especialment en dialectologia, res és inamovible. D'una banda, els mitjans de massa i les noves tecnologies fan avançar l'estàndard en detriment dels parlars locals i, de l'altra, les barreges de població potencien un mestissatge que difumina les fronteres dialectals. Ara bé, si passeu una bona estona i, de passada, us ajudem a enriquir les vostres tertúlies estiuenques, ja ens podem donar per satisfets.
Maria Rodríguez Mariné
Producció: Isaac Salvatierra (@isalvatierra), Francina Bosch (@Francinabosch). Disseny: Idoia Vallverdú (@idoiavallverdu). Programació: Idoia Longan (@idoialongan), Marc Camprodon (@camprodon).

Artà. Lectura de les dades tèrmiques d'avui, 29/07/2014

Estació Meteorològica d'Artà - Molí d'en Leu (AEMET)

Lectura  a les 9 h d'avui

Dades tèrmiques
Temperatura Màxima d'ahir: 32.1ºC
Temperatura Mínima d'avui: 20.3ºC
Temperatura a les 9 h: 20.5ºC
Humitat relativa: 77%
Pressió atmosfèrica: 1010 hPa.
Vent de Gregal.

Observant el cel
Cel molt ennigulat. Núvols baixos.
Plugim de bon matí sense registre.

Previsió per avui (AEMET)
Seleccione isla para más detalle