dissabte, 19 de juliol de 2014

Artà. Lectura de les dades tèrmiques d'avui, 19/07/2014

Estació Meteorològica d'Artà - Molí d'en Leu (AEMET)


Lectura a les 9 h d'avui

Temperatura Màxima d'ahir: 31.4ºC
Temperatura Mínima d'avui: 21.2ºC
Temperatura a les 9 h: 24.9ºC
Humitat relativa: 82%
Pressió atmosfèrica: 1010 hPa.
Vent en calma.
Sol i núvols alts.
De bon matí s'han pogut observar petites virgues.

AEMET té activada l'alerta taronja per risc important o extrem de les temperatures en el dia d'avui a l'interior i nord est de Mallorca on en alguns llocs podrien arribar als 39ºC.
Seleccioneu illa

Virga
En meteorologiavirga és la precipitació que cau d'un núvol però que s'evapora abans d'arribar a terra. "Virga" és un termellatí per a una branca, i els objectes que es fan d'ella, com un pal, una vara o una barra.
També és un acrònim per a "Variable Intensity Rain Gradient Aloft", significant que el gradient de pluja varia en intensitat depenent de l'altitud. Així com la precipitació s'evapora a mesura que va caient, la seva intensitat disminueix la "VIRGA".
A grans altituds la precipitació cau principalmentt com a cristalls de gel abans que es fongui i finalment s'evapori; es deu fonamentalment a la calor de compressió a causa de l'increment de la pressió atmosfèrica a l'acostar-se a terra; és més comú en el desert.
La virga pot causar interessants efectes meteorològics, a causa del fet que a mesura que la pluja líquida va passant a forma de vapor, sostreu molta calor de l'aire a causa de la més gran calor de vaporització de l'aigua. Aquests petits empaquetaments, d’aire extremadament fred descendeixen ràpidament, creant una microturbulència summament perillosa per a la navegació aèria.
Una virga pot jugar un rol en la gènesi de la cèl·lula d'una tempesta, on partícules lleugeres d'un núvol s'incorporen dintre de masses d'aire proper sobresaturat, actuant com a nuclis per al següent cumulonimbus com núvol de tempesta, i continuar així formant tempestes.
Una virga pot produir dramàtiques i belles escenes, especialment als capvespres rogencs. La llum vermella pot aconseguir fer visibles els dolls d'aire i la pluja caient, mentre vents ascendents empenyen més enllà de la vora màxima de la virga, formant un angle, fent aparèixer als núvols com en forma de comes.
(font: ca.wiquipèdia.org)