dimecres, 25 de juny de 2014

Núvols: Cúmulus.

(Article extret de Viquipèdia. Fotografia de Toni Esteva. Lloc de les fotos, Artà).
El cúmulus (Cu) (del llatí, «acumulació» ) és un núvol que s'assembla a una massa feta de cotó fluix, amb túmuls i/o torres, de base aplanada i amb una part superior semblant a la d'una col-i-flor.
Els cúmulus es formen a la troposfera, a altituds que van des de 500 a 6.000 m, i freqüentment s'escampen en denses formacions de paquets apilats, per convecció. Els corrents d'aire amb força ascendent, coneguts com a termals, pugen a una alçada on la humitat de l'aire pot començar a condensar-se. Degut a això, els cúmulus creixen verticalment en lloc d'horitzontalment. Els cúmulus són, per aquesta raó, aprofitats pels pilots d'aparells de vol sense motor per a mantenir-se en aquests corrents convectius (les termals) durant llargues estones.
Tot i que molt més comuns en dates caloroses (estiu), els cúmulus es poden formar a qualsevol període de l'any, sempre que les condicions siguin les necessàries, de manera que puguin créixer i passar a sercumulonimbus, els quals portaran tempestes i pluges.
Els cúmulus sovint es formen en temps d'anticicló, tot i que de vegades l'aire descendent anticiclònic produeix una capa d'inversió que impedeix l'ascens de l'aire a altures on la seva humitat podria condensar-se. En aquestes condicions, els cúmulus no es formen i el cel continua clar. En molts casos, aquest procés dura uns 45 minuts.