dimecres, 11 de juny de 2014

Festes de Sant Antoni de Pàdua

Les festes de Sant Antoni, altrament dit dels Albercocs, són unes festes populars que se celebren durant la setmana del 13 de juny. Durant aquestes festes, es poden contemplar les evolucions dels cavallets i de la dama al so de la música.
 
Els cavallets són uns nins vestits amb robes de coloraines que duen passada pel cos una figura de cavall. N'hi ha dos de negres, dos de vermells i un de blanc, el de la dama. Executen, sota la direcció de la dama, diverses danses de moviments coordinats: Els Indis, els Moretons, els Nans, la Balenguera, Sant Joan Pelós, els Cossiers, la Marxa...
La figura dels cavallets i les danses que executen probablement arribaren a Mallorca procedents de Catalunya, però són d'origen antic i difícil d'aclarir. Al segle XV ja feien part del culte eclesiàstic i de les processons, especialment de la del Corpus.
El vespre de la vigília de la festa es fa una processó pel poble que té com a element destacat una carrossa guarnida amb flors i llums en honor del sant. La corona un nin vestit de Sant Antoni i, als seus peus, n'hi ha d'altres vestits d'àngels. Arran de l'exclaustració de 1835, la festa va entrar en un periode de decadència. El 1897 el frares del Tercer Ordre Religiós s'establiren novament al poble. A final del segle XIX o a principi del XX, molt possiblement el 1901, els frares instituïren la carrossa perquè la festa recuperàs l'esplendor que havia perdut.
(font, Artà Sorpren)

ARTÀ. Lectura de les dades tèrmiques. 11/06/2014

Estació Meteorològica d'Artà - Molí d'en Leu.
Avui, 11/06/2014 a les 9 h. Dades d'AEMET.

Temperatura Màxima d'ahir: 31.1ºC
Temperatura Mínima d'avui: 14.6ºC
Temperatura a les 9 h: 24.7ºC
Humitat relativa: 46%
Pressió atmosfèrica: 1018 hPa.
Vent de Gregal, fluix.
Domini del sol i cel estirat. Ambient calorós. No s'han enregistrat precipitacions.