dissabte, 21 de juny de 2014

Avui entram a l'estació estiuenca.

Serà una de les estacions estivals més llargues dels últims segles

(extret d'un article de El Periódico de Catalunya)
L'estiu astronòmic arriba aquest dissabte 21 de juny, a les 12.51 hores (hora peninsular), segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), que ha apuntat que es tracta d'una de les estacionsestivals més llargues dels últims segles, amb una durada de 93 dies i 15 hores, fins a l'arribada de la tardor el 23 de setembre.
Des del punt de vista astronòmic, als cels matutins de l'estiu de 2014 es veuran els planetes Mart i Saturn després de la posta de Sol, aquests dos planetes s'aniran acostant l'un a l'altre al cel fins a arribar el 27 d'agost a una distància mínima d'aproximadament 4 graus. Venus es veurà abans de l'alba i a mitjans de l'estació s'hi afegirà Júpiter, els dos planetes arribaran el 18 d'agost a una distància mínima relativa de menys d'1 grau.
La tradicional pluja d'estrelles dels Perseids serà cap al 12 d'agost i la seva observació aquest any no serà favorable per coincidir amb la Lluna en fase pròxima a la lluna plena. Per una altra part, no hi haurà cap eclipsi de Sol o Lluna durant aquesta estació. Encara que difícil de predir, l'activitat magnètica solar durant l'estiu serà probablement alta, donada la proximitat del màxim solar previst per a l'abril del 2014.
L'inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en què la Terra està en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. A l'estiu, aquesta posició es dóna al punt de l'eclíptica en què el Sol arriba a la seva posició més boreal. Així, el dia que passa això, el Sol arriba a la seva màxima declinació nord, que són 23º i 17' i durant diversos dies la seva altura màxima al migdia no canvia. A aquesta circumstància se l'anomena solstici (sol quiet) d'estiu. Just en aquest instant a l'hemisferi sud s'inicia l'hivern.
El dia del solstici d'estiu és el de més durada de l'any i, al voltant d'aquesta data hi ha el dia en què el Sol surt més aviat i el que es pon més tard.
En aquesta època es dóna la circumstància (no relacionada amb les estacions) del dia de l'Afeli, és a dir el dia en què el Sol i la Terra estan més allunyats entre si al llarg de l'any. Això és el que provoca que la Terra es mogui més lentament al llarg de la seva òrbita el·líptica durant l'estiu (segons la coneguda com a tercera llei de Kepler) i per tant la durada d'aquesta estació sigui més gran.

Quan es pot iniciar

L'estiu pot començar en tres dates diferents, del 20 al 22 de juny. Al llarg del segle XXI, l'estiu començarà els dies 20 i 21 de juny, així el més matiner serà l'estiu del 2096 i l'inici més tardà el del 2003.
Si anomenem col·loquialment durada del dia el temps que transcorre entre la sortida i la posta del Sol en un lloc donat, el dia 21 de juny serà el dia més llarg. Com a exemple, a Madrid aquesta durada serà de 15 hores i 3 minuts, a comparar amb les 9 hores i 17 minuts que durarà el dia més curt (el 21 de desembre). Hi ha gairebé sis hores de diferència entre el dia més curt i el més llarg.
Aquesta diferència depèn molt de la latitud del lloc, ja que és nul·la a l'equador i extrema (24 hores) per sobre del cercle polar àrtic. És precisament per sobre del cercle polar boreal on alguns dies a l'any (al voltant del 21 de juny) es dóna el fenomen del sol de mitjanit, en què el Sol és visible per sobre de l'horitzó durant les 24 hores del dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada