dimecres, 9 d’octubre de 2013

Tardor, arbres i garrigues

Bones tardes amics de Ràdio Artà que escoltau aquest alliçonador i didàctic programa de s’Hort d’en Pèl.
Primerament vull donar les gràcies als meus amics Joan Pastor i Pau Piris per la convidada perquè servidor de tots vostès faci presència en aquests programes de ràdio que s’emeten cada dijous a davall d’aquest majestuós noguer de S’Hort d’en Pèl.
Per ventura al temps que escolteu aquesta secció de les cròniques del Molí d’en Leu, la pluja ens acompanyi durant aquesta tarda de tardor, una estació que particularment m’agrada molt perquè, té molts de canvis meteorològics i és una estació molt activa perquè podem experimentar moments que hi ha de tot: sol, boires, núvols de tots els noms, ennigulades baixes de negror, tronades, vents i llamps, calor als matins i fresca o fredor durant la nit. Passam de la bonança estival cap als rigors de l'hivern: és una senyal que els temps de fredors i pluges ja s’acosten. Temps de pluges, de bolets... quan l'esclat multicolor de la primavera s'esllangueix en marrons, ocres i grisos. Marxen els ocells amb els seus cants i el fred s'acosta, amatent.
La tardor és una estació molt pluralista en la qual cada espècie de la nostra flora i del món animal s’està preparant per afrontar un hivern fred i plujós. Els arbres, per exemple, durant la tardor canvien els seus colors. Les fulles verdes que tant han lluït durant la primavera i l’estiu, a poc poc es tornen vermelles o d’un color ocre. D’altres de color marrons, grogues... Els plataners també deixen caure el seu fullam deixant una catifa de color groguenc. Els pins i les alzines segueixen tenint els seus colors verds. Però, els pins deixen veure les seves fulles d’un color més clar i les alzines d’un color verd més fosc. A les zones boscoses de les nostra contrada podem trobar flors i fruits de l’arbocer fins a l’hivern. Un temps aquest fruit era anomenat com a cirereta d’arboç. Per cert, quan aquest fruit es vermell és quan es pot menjar. I també hi ha que dir una cosa molt important, que tot artanenc sap des de petit i que és de gran tradició artanenca: a la tardor les nostres garrigues ens ofereixen tota casta de bolets; blaves, forts, esclata-sangs... Només cal anar alerta si no les coneixem ben bé. En cas de dubte les deixarem estar i sense confiances seguirem el nostre camí cercant altres espècies més conegudes, no sigui cosa que tenguem un de nou i ens pugui fer mal bé la nostra salut.
Però a les garrigues de les nostres contrades artanenques i a reu de Mallorca, es formen els boscos, arbres que cobreixen gran extensions de terrenys muntanyosos en la seva majoria pins i alzines que són arbres més propis de les Balears i del clima mediterrani. Però no tan sols hi podem trobar arbres, mates o carritxeres, també hi conviuen moltes classes d’animals de pèl o de ploma. Jo som més del parer que el respecte de les nostres garrigues ha de ser total ja que aquestes grans extensions d’arbres tenen la funció conjunta de conservació de la terra deixant-la en bones condicions, moderant la temperatura i la humitat donant un perfecte equilibri a la flora i fauna que en aquestes zones hi conviuen.
La tardor és una de les quatre estacions de l’any de les zones temperades. Comença entre el dia 20 i 21 de setembre i acaba el 21 de desembre. És una època de pluges, a vegades molt intenses, i d’un descens progressiu de les temperatures. Els dies s’escurcen progressivament i les nits s’allarguen. Les plantes i arbredes comencen a entrar en un procés de repòs o s’adormen, com molt bé diria el pagès, perden el fullam. Per altra part, els animals també fan la seva feina, com hem dit abans, i es preparen pel temps fred que vendrà omplint el seu rebost de menjar i passar un bon hivern.
A cada estació meteorològica hi podem trobar un bon gruix de dites, consells, refranys i sentències tardorals. N’hem escollides algunes de les quals ens pareix que ens han d’interessar una mica més pel nostre món de la pagesia:
·                     A la tardor, la foscor fa por.
·                     Pel setembre a la tardor torna la calor.
·                     Estiu sec, tardor banyada.
·                     La tardor és la primavera de l'hivern.
·                     Pluges d'abril i sol de tardor, fan l'any bo i millor.
·                     Tardor vertadera, per Sant Miquel la pluja primera.
                 
Octubre

·                     De l'aigua d'octubre i del sol de maig neix el  sembrat.
·                     El bolet neix per l'octubre, però és fill de l'agost.
·                     L'octubre fred mata el cuquet.
·                     L'octubre mullat, assolellat i fred, fa sortir el bolet.
·                     Per l'octubre, del foc, ni massa lluny ni massa a prop.
·                     Per l'octubre, la magrana madura.
·                     Quan l'octubre va a la fi tords i guatlles són aquí.
·                     Si l'octubre mai venia al món, llana no hi hauria.

Bona gent jo esper que aquesta crònica d’avui de damunt s’Envelador vos hagi agradat.

Dijous que ve tornarem a estar amb tots vosaltres.

Feis bondat i menjau tot lo que vos donin.


Es pagès del Molí d’en Leu.