dimecres, 28 d’agost de 2013

Primeres tempestes i Sant Agustí. L'estiu ens diu adéu. Vi i vinaters.


      Ja ens trobam a finals d’agost i l'estiu ja està a punt de dir adéu, que m’en vaig. Abans d’acabar aquest mes agostenc encara hem estat a temps de veure llamps i de sentir tronades. També hem pogut gaudir de la pluja fresca, d’aquestes primeres pluges; 53 l/m2 a Artà i 69 l/m2 al Campament dels Soldats, ubicat en el Parc de la Península de Llevant. Aquestes pluges però, no agraden gens ni mica als vinaters, ja que si plou molt el most pot tornar dolent. El most és la base dels vins i el seu color depèn de si s'ha obtingut amb raspa (negre) o sense raspa (blanc).
     A poc a poc la nit ja s’allarga i si per l’agost trona, la veremada serà bona. Això és el que diu el refranyer popular, el refranyer de la nostre pagesia que sempre ha estat sàvia.
    
    Ahir vàrem celebrar la festivitat de Sant Agustí, el mestre de filar fi. Aquest sant intercedeix contra les pestes, les epidèmies i els malsons. No vos estranyi, idò, si vos dic que Sant Agustí és el patró dels dormidors.
"Filau, filau, filadora..."
     Un temps deien que “Per Sant Ramon, fila tot el món.” Això era que amb la minva de la claror del dia arribava el moment d’aprofitar les poques hores de llum per filar al vespre:

“Filau, filau, filadores;         
filau, filau, que convé,
perquè ses debanadores
ja no tenen res que fer.”

    Avui és dijous dia 29, i ja quasi podem sentir la tardor. Per altra banda, no sempre plou a gust de tothom. Els vinaters no els agrada gaire que plogui per aquest temps. També celebram Sant Joan Degollat. Els nostres padrins ja deien que si aquest dia tallam un arbre o qualsevol altra planta, no torna a brotar mai més. Per saber si és vera o no, farem el que va fer Sant Tomàs, que tot ho havia de tocar amb so nas. Idò, ara és el temps ideal per tallar les males herbes i totes aquelles plantes que ens puguin fer nosa. No tornaran a sortir pus. Per acabar aquest mes d’agost vos diré que dia 31 serà Sant Ramon Nonat. Direm que va néixer d’una cesària i per això és invocat, “perquè surti tan dolç com ha entrat.” Per Sant Ramon diuen que el vi ja s’ha acabat, però el vi bo sempre se guarda per lo darrer.

     Si pel mes de Maria volem tenir lliris, ara ja convé fer una bona sembradeta d’aquesta planta tan mariana, com també de recollir les figues i escampar-les damunt dels canyissos. Les plogudes d’aquests dies passats seran bones pels esclata-sangs i forts, gírgoles i peu de rata. D’avui a un mes ja serem a Sant Miquel, Sant Rafel i Sant Gabriel, i el s’en demà de d’aquesta festivitat serem a Sant Jeroni. Es nostre pagès des Pou d’Avall, en Jeroni Borró, farà festa. Però d’això ja en parlarem que encara queda una mesada i mos convé anar tira a tira.

Pluges generoses que venen de la muntanya...
     Ja hem tengut els primers canvis de temps. Convé arromangar-se i netejar voreres i aubellons, per si les pluges són generoses i fortes. Ara ja podem regar més sovint els tarongers i llimoneres. També ja és temps d’entrecavar les oliveres.  Encara som a temps de fer confitura de figa. Per altra banda, no vos assusteu si notau que el porc i la truja grunyen més i es deixen sentir. Tenen un deliri per les figues.

     Ara ja comença a ser hora de fer un raconet de vellons i pessetes dins una olla de test, perquè dia 8 del mes que ve, segon diumenge de setembre, és la Fira d’Artà. Firau o comprau lo necessari, i si vos veis en l’obligació de vendre, malament Rai! Supòs que en Jeroni Borró ja deu saber quina eina ha de firar. Li recomanam un arpellot o uns gavilans que amb dos cops secs pugui remoure sa terra i fer unes bones parades de patates tardanes.

     Bé, amics estimats de S’Hort d’en Pèl, per avui no vos dic res més. Tan sols que gaudigueu de la vida, feis bondat i menjau tot lo que vos donin.

     Bona nit i fins a la setmana que ve.

Es pagès des Molí d’en Leu