dissabte, 24 d’agost de 2013

Veremar, adéu estiu, sant Bartomeu i canvis de temps.

     L’estiu oficial ja està a punt d’aplegar veles i aviat haurà passat a s’història. Els vinaters estan preocupats perquè el raïm és una mica tardà. Prest entrarem a les jornades de veremar. Però crec que serà després de Sa Fira d’Artà quan els nostres vinaters de la Colònia de Sant Pere començaran la collita del raïm. Si plou d’aquí a Sant Agustí encara anirà benet, però si fa tempestes i calabruix, adéu collita i adéu raïm. Alerta mosques! que aquest temps vol canviar.
     
     L’estiu ja s’acaba i l’horari solar ha minvat més de dues hores des de que va començar la temporada de calor i sol. Les temperatures són una mica més baixes i les nits més llargues i fresques. El frare Sant Bernat pareix que no s’atreveix a apagar aquest estiu, al manco d’una vegada, però ja veureu que a partir d’ara, a poc a poc, els dies tornaran més suaus i sovint veurem més ennigulats. Sant Bernat és invocat per acabar amb la ronquera dels roncadors.

     Collir ametles ja no desdiu en aquestes altures de temporada. “Per Sant Magí, l’ametla has de collir.” Aquesta setmana hem tengut dos sants, mascle i femella, importants: dia 23 Santa Rosa i avui, 24 d’agost, Sant Bartomeu: “Per Sant Bartomeu, l’aigua primera.” Sant patró dels carnissers, sastres, sabaters, assaonadors i d’altres classes de feines coneguts a la nostra terra. L’assaonador és el qui dóna el seus a les pells amb tupades i seus que fan que les pells estiguin a punt per obrar. Per això, quan deim “te donaré un seu” (tupar o apallissar), ve de l’ofici assaonador.

     Prest compareixeran els primers canvis de temps. Convé arromangar-se i netejar voreres i aubellons, per si les pluges són generoses i fortes. Ara ja podem regar més sovint els tarongers i llimoneres. També ja és temps d’entrecavar les oliveres.  Encara hi temps de fer confitura de figa, i el porc i la truja grunyiran més i es deixaran sentir.


     Ara ja comença a ser hora per a fer un raconet de vellons dins una olla de test, perquè dia 8 de setembre és la Fira d’Artà. Firau o comprau lo necessari, i si vos veis en l’obligació de vendre, malament Rai! Supòs que en Jeroni Borró ja deu saber quina eina ha de firar. Li recomanam un arpellot o uns gavilans que amb dos cops secs pugui remoure sa terra i fer unes bones parades de patates tardanes.

     Molts d’anys a tots els Tomeu i a les Roses, i també a tots els qui vos anomeneu Agustí, patró de Felanitx i festes majors d’aquell poble tan amic.

     Feis bondat i menjau tot lo que vos donin!

     Es pagès des Molí d’en Leu.