dissabte, 17 d’agost de 2013

Festes passades: dies de tranquil·litat. Estiu gens plujós.

Ja hem passat sant Llorenç i ja hem passat sant Roc. L’any ja comença a declinar. L’ambient serà una mica més fresquet, les ennigulades començaran a ser més freqüents i la tardor més a prop. Però encara tendrem alguna petita onada de calor per a la setmana que ve. Diuen que quan la Mare de Déu resta al llit, ja refresca la nit. Les hores de sol ja s’escurcen.

El mes d’agost sol ser el més festiu, el mes de les festes patronals més anomenades. També hem deixat la festivitat de l’Assumpció de Maria, la Mare de Déu morta o dormida. Hi ha pobles que diuen dormida i d’altres que l’anomenen morta. Sigui com sigui, una tradició ben mallorquina.

L’ametla aviat ja es cull, perquè els ametlers ja estan a punt i els raïms ja maduren. Pareix que enguany a la Colònia de Sant Pere tendran bona collita i bon vi, encara que amb raó es queixen de que el raïm creix molt a poc a poc.

Ara ja convé regar més sovint les plantes, i si hi posam palla o sobrant d’herba segada al voltant dels arbres plantats millor, així es conservarà la terra més humida. Pensau que de moment hem tengut un estiu sec o gens plujós, però res que surti fora de la normalitat.

Per la nostra part, les festes patronals s’han acabades. Ens trobam amb dies de tranquil·litat i de bones converses a la fresca amb els amics i companys. Temps de descans i de carregar piles. En definitiva, dies de vacances tal vegada més que merescudes. No obstant això, qui no descansa són les formigues, que estan en plena activitat laboral traginant sense parar aliments i queviures per a combatre l’hivern. La saviesa popular diu que quan veuen formigues fent processons, és una bona senya de pluges. Les curiositats de la nostra terra.

 Esperem que aquesta vegada les formigues no s’equivoquin gaire i que prest plogui, perquè d’aigua de pluja no en sobra gens.

            Amics de s’Hort d’en Pèl, siau benvinguts de bell nou a davall d’aquest noguer, que sempre serà ca vostra.
           
Feis bondat i menjau tot lo que vos donin!

Es pagès des Molí d’en Leu.