divendres, 9 d’agost de 2013

Figues a querns. Festes. Agost, agostenc.

   Solen dir que per Sant Llorenç, dia 10 d’agost, les figues fan l’esplet... “i figues a querns.” Un quern, segons el diccionari Català, Valencià, Balear de Mossèn Alcover, és un conjunt de quatre coses. Per exemple: “Quatre ametles fan un quern.” Per això, quan el refranyer diu: “Per Sant Llorenç, figues a querns,” significa que les figues agostenques ja estan en el punt de maduresa. Però, “Fer es quern” significa comandar o du la direcció d’una cosa. Per tant, jo diria que n’hi ha molts que fan o que volen fer es quern en aquesta vida, per tal de tenir figurera.

    Ses festes d’Artà han estat molt participades, sobre tot el Vermut amb sa Banda de Música d'Artà. La gent va sortir al carrer amb ganes de fer festa. La gent jove i no tan jove d’Artà i dels pobles veïnats i de més enfora com: Santanyí, Sant Joan, Biniali, Manacor, Felanitx, Alqueria Blanca, Muro, Sineu, Inca, Costitx, Santa Margalida, Capdepera, Son Servera, Sant Llorenç... tothom va comparèixer a la festa berbenera amenitzada pels conjunts musicals de torn. A damunt sa plaça de Na Pericona o Plaça Nova hi havia generacions de gent que s’ho passava a lo gran.
 
   Però no ton foren berbenes. També hi hagué: teatre, concerts, corre-focs, concursos molts divertits, cucanyes, cerca vila amb caps grossos, ball de pagès, missa major a la Parròquia i a Sant Salvador, cant coral, carrera ciclista, etc. Una gran varietat d’activitats que feien por, i qui s’avorria era perquè volia.

     Ja hem passat ses festes de Sant Salvador i diuen que: “Festes passades, coques menjades.”

    Per altra banda, també ja hem començat el mes d’agost i encara que no ho sembli el dia ja es nota que s’escurça. No ens donarem compte i aviat haurem passat les festes de Sant Llorenç i de Sant Roc, i quan Sant Roc ja es passat, l’estiu es comença a decantar. Si fa qualque ruixat, sortiran brollims, que són els brots tendres de les plantes. Però, ja que parlam de ruixats, tot pagès sap que l’aigua de la primera quinzena d’agost no és bona, com molt bé diu el refranyer popular: “Aigua d’agost posa corc per tot.”
   Bona gent, jo només esper que tothom hagi passat unes molt bones festes de Sant Salvador amb salut i alegria, i que l’any que ve no en falti cap, si Déu ho vol. Si no, que Santa Maria santíssima ens tengui a tots a la glòria.

    Feis bondat i menjau tot lo que vos donin.

    Fins a la setmana que ve!


    Es pagès des Molí d’en Leu.