dilluns, 29 de juliol de 2013

Festes de Sant Salvador. Programa de s'Hort d'en Pèl. Gent de la vila. Calor de juliol i agost.

    Des de damunt aquest envelador des Molí d’en Leu, vos salut a tots amics de S’Hort d’en Pèl.
   
   Aquesta setmana, artanencs i artanenques, és per estar contents i alegres. Dimecres dia 31 començaran les festes d’Artà, les festes de Sant Salvador. Avui dilluns repicaran les campanes amb senyal de festa i s’escolà major de la Parròquia posarà ses banderes a damunt es campanar. Venen dies de bauxa, dies d’alegria i dies de retrobaments amb la família.
   
    La Mare de Déu de Sant Salvador és la nostra santa Patrona. Molts d’artanencs i artanenques que viuen fora d’Artà aprofiten aquests dies per tornar a visitar el seu poble. Saben, encara que estiguin enfora de la vila, allà per terres de Ciutat o altres indrets de Mallorca i de la península, que les seves prioritats és poder venir a Artà per les festes de Sant Salvador. Tots, en certa manera, tenen enyorança del nostre poble, que és el seu poble, i poder pujar la llarga escalonada del Santuari Joiell d’Artà, la llar de la Verge per a retre visita espiritual a la nostra Llum primera, la Llum d’un poble encès d’amor, a la Verge de Sant Salvador.
   
   En el programa passat vaig gaudir bastant escoltant l’entrevista a n’Andreu Botelles, igualment com gaudesc cada dijous d’escoltar aquest senzill, però savi i interessant programa de S’Hort d’en Pèl. Estic segur que cada setmana és molta la gent que vos escolta i que gaudeix, com jo ho faig, d’escoltar les apreciades i interessants entrevistes a la gent més senzilla del nostre poble, la gent que per ventura mai ha escrit un llibre o que mai ha pintat un quadre, o que fins i tot no tenen títols acadèmics penjats a la paret de ca seva, però que amb les seves lliçons són pous de saviesa popular i que cada dia recorren els nostres carrers i camins de fora vila. Aquesta és la gent interessant, aquests són els nostres personatges que s’han de valorar, la gent que fa poble, la gent del dia a dia que fins ara ha estat callada, perquè no tenen ni volen figurar, que només volen fer feina i que vosaltres les donau l’oportunitat de la paraula per donar-se a conèixer, amb les seves feines i habilitats del camp i del dia a dia, amb la manera de parlar i de dir les coses, amb els seus pensaments i les seves curolles. Aquesta és la veritable gent que conforma el nostre poble. Lo que feis és un programa per Artà, pels artanencs i artanenques!
   
   Joan i Pau: enhorabona per tot el que feis i vos don coratge per seguir d’aquesta manera. Per a molts d’anys, amb salut i alegria.
   
   Fet aquest preàmbul de justícia, anem per feina. Pareix que la calor no hagi d’acabar mai. El mes de juliol ha estat de molt de sol, però de pluja res de res, llevat de quatre gotes mal comptades de qualque sant del cel que se d’havia enyorar.
   
   Avui començam el mes d’agost. Per norma general la primera quinzena d’agost sol ser seca i de calor. Hi podria haver qualque ruixadet, però escàs. Dilluns passat fou Santa Marta, patrona de les mestresses de casa. Santa Marta protegeix del mal de panxa i del mal de ronyons.
Com molt bé diu en Joan Jardí, dilluns sa lluna arribà al quart minvant. Diuen que qui sembra espinacs pel juliol, en menja quan vol. També diuen que s’acaba el temps d’esvair tarongers i llimoneres. En Jeroni Borró vol sebre que punyetes vol dir això d’esvair els tarongers i les llimoneres. Per això tenim el nostre amic Joan Jardí que ben bé ens ho podria explicar en un altre programa que parleu d’aquests arbres tan ben valorats per la nostra pagesia. Ah! No oblideu que les figues verdals ja maduren a les totes.
   
   Les nits d’agost són les més clares de l’any. Com diu la saviesa popular: “Entre Juliol i Agost, calorada fins a la matinada.” Els grins i les xigales canten a la mala, aquest ric-ric, o rec-rec, que sentim tant durant les nits i que, segons diuen, són senyes de calor i dies calents.
   
   Com hem dit, el mes de juliol el sol ha dominat cada dia. I si el temps és de molt de sol, el vi està més que assegurat. De totes maneres hem de dir que els coloniers es queixen que el raïm d’enguany no creix i passen pena de no poder tenir bona collita per a fer un bon vi de taula. Amb dies de festa major un bon vi colonier mai pot faltar a una bona taula parada amb la família i amics.

   Molts d’anys a tothom i passau bones festes de Sant Salvador amb les persones que mes estimau!
   Mestresses artanenques, que les ensaïmades vos surtin bones, altes, vistoses i ben dolces!
   I a tots els artanencs feis bondat i aquests dies de festa major mejau tot lo que vos donin que de ben segur serà bo i suculent.

   Bones bones festes i molts d’anys!!!
   Es pagès des Molí d’en Leu,