dimecres, 24 de juliol de 2013

Acabam el Juliol, dies de calor i sant Jaume


  Bones tardes a tots els qui mos escoltau des de s’Hort d’en Pèl.

   Creu-me que aquest noguer és s’enveja de sa comarca. Una soca ben gruixuda, una bona copa, una bona ombra i una bona fresca.

   Aquest estiu no va de bromes. Calor, calor i més calor, encara que les nits sortosament són bones de passar i la gent pot dormir. Les cigales canten de valent, una senya que encara vendran més dies de calor.

   Aquesta pròxima setmana els dies seran clarament de sol i calor. L’estiu, de moment no es comporta malament. En general, encara que no ho cregueu, el podríem definir com a bastant normal, però i les previsions donen calorades fortes.

   Dijous de la setmana que ve, ja entrarem en el més d’agost i el poble estarà en festes de Sant Salvador. El mes d'agost, segons les previsions a llarg plaç, pareix que podríem tenir sorpreses importants, amb temperatures molt canviants i tempestes. En l’època agostenca les borrasques no ens queden massa lluny. Pensau que després de Sant Jaume, dijous que ve, dia 25, arriba Santa Anna i Sant Joaquim. Recorden els pronòstics, sempre en forma de refrany popular, que “la pluja de Santa Anna cap dins una palangana” o que si aquest dia trabuca la gerra és senya de canvis propers: si les formigues -i enguany arreu n'hi ha moltes- s'agiten per Santa Anna, tempesta a la plana. Diuen que l'aparició d'ennuvolades aquest dia sol ser un indici de canvis d'importants i ruixats forts.

   Convendrà conformar-se amb el temps que faci, perquè Sant Jaume estirat, hivern llarg i pesat”. Temps de festes, que fan honor al patró que és invocat contra l’eixut i els mals esperits. La sàvia pagesia diu que el bon nap aquest dia ja ha d’estar sembrat. Sant Jaume el major és patró de pelegrins i cavallers. Sant Jaume és l'estiu, la mar i les revetlles. També és el patró d'Espanya i Galícia. L'invoquen contra el reuma i la pesta.


   Dilluns passat va ser Santa Magdalena. La lluna va arribar al Ple a les 8 hores grosses del vespre. Fou una lluna plena molt espectacular a la seva sortida. El raïm canvia de calor, la figa madura, i el forment entra dins els sacs. S'han de separar els galls i suspendre la cria, ja que les llocades nascudes a l'estiu tenen poc valor. Les polles primerenques comencen a pondre i les velles suspenen la posta per la muda.

   Per cert, amics de S’Hort d’en Pèl, el director d’esports de Ràdio Artà, en Jeroni Borró, m’ha demanat si els tarongers s’han de regar cada dia a convé que tenguin sed.

   Estimats amics, me pareix que davallaré de damunt aquest envelador des Molí d’en Leu, perquè encara hi fa molt de sol. Molts d’anys a totes les Magdalenes, Margalides, Aines, Joaquims i Joaquines i a tots els qui fareu festa.

   Feis bondat i menjau tot lo que vos donin.

   Fins a la setmana que ve

   Es pagès des Molí d’en Leu.