dimecres, 17 de juliol de 2013

Canícula, feines de l'hort, guerra i festes.

   Assegut a l’ombra del molí d'en Leu, amb la ràdio en marxa, puc escoltar la fenomenal entrevista de s’Hort d’en Pèl. Estic segur que els meus amics i companys d’aquest emblemàtic hort, gaudeixen de la gran ombra del noguer frondós i majestuós en el qual l’aire fresc corre ben sa i amb cara de bon any.

   Pareix que aquesta segona quinzena de juliol vol ser de basca. Ara ja podem dir que estem ben enmig del cor de l’estiu. Els turistes massificats omplen les platges del nostre entorn marítim, però tampoc no gasten un duro.

   El millor que podem recomanar és cercar les ombres i romandre-hi una bona estona. Dimarts dia 16 al matí, entràrem en Quart Creixent de la lluna. Aquesta jornada també fou la festivitat de la Mare de Déu del Carme, festa de la patrona dels pescadors. Les barques engalanades tornaren a sortir per tal de celebrar a l’Estrella de la Mar, festa gran dels mariners i confraries de pescadors. Dins la meteorologia popular s’estableix que des de la Verge del Carme a la Mare de Déu d’agost és quan més calor de tot l’any fa. Les festes dedicades a la Mare de Déu del Carme són ben singulars. En arribar al punt habitual, mar endins, i amb la bona panoràmica que suposa veure el port des de la mar, es beneeixen les barques, que fan sonar amb potència les seves bocines. Totes solen anar plenes de gent, no només pescadors, sinó també els familiars i veïnats. Aquest dia, entre la gent marinera, era costum no menjar peix.

   Avui dijous dia 18 de juliol, comença la canícula. Coincideix amb Santa Marina, que molta gent confon amb una altra santa monja que tot ho encén. Diuen que per Santa Marina a la mar s’agafa sardina. En canvi, si que vendran els dies de seure a la fresca. Un costum que hauríem de guardar molt plaent del qual gaudir-ne no ens farà cap mal.

   Dissabte que ve, dia 20 és Santa Margalida, que té fama d’encendre la metxa. La patrona de les dides, parteres, embarassades i per a molts pagesos és la monja que ho encén. Al juliol la garrova porta dol i el raïmet també en vol. També diuen que “si vols una bona col sembra-la de juliol”. Des de la Verge del Carme a la Verge de l'Ascensió els cervells es fonen al sol. A fora vila les figues maduren a les totes i els raïms ja fan el canvi de color. Els dies seran clarament assolellats i temperats. 

   Som en el temps de fer melmelades i es pot recol·lectar l’ametla verda per fer gelats. Som en el temps de les móres de batzer i ja se sap que en venir el temps de les móres els sastres i modistes tenen poca feina. Les móres silvestres, sanes, negres, madures i garrides les trobarem a partir d’ara per tot arreu, sobre tot als marges del bosc i els camins, ocupant grans extensions. Els romeguers no es destrueixen ni tallant-los ni cremant-los. Els seus fruits, a més de ser emprats per fer melmelada, són molt cercats per menjar-les com a fruita, sobretot, per l’al·lotea. Arriba, per tant, el bon temps per fer licor de móra, granissada, xarop, confitura o pastís de móra.

   Avui, com hem dit, és 18 de Juliol. Un dia que encara és recordat per a molta gent, sobre tot pels nostres majors. Tal dia com avui esclatà la Guerra Civil Espanyola, una guerra entre germans que no va dur més que odi, enveges, morts i misèria. Fou una guerra en la qual es defensaven les llibertats i la democràcia del país. Altres, en canvi, ho veien d’una altra manera i provocaren el cop d’estat del 18 de Juliol. Començava així una guerra que duraria tres anys llargs. Lo que històricament coneixem per guerra civil espanyola, en Pedro Cusí, al cel sia, l’anomenava guerra incivil. I no anava gens errat.

   Ah! Pensau que dia 31 de juliol oficialment comencen les festes populars de Sant Salvador i que duraran fins dia 7 d’agost. Un temps de fer bones ensaïmades i gelat d’ametla, llet freda i granissades. Berbenes a damunt sa plaça Nova, cucanyes i corregudes en es Cós, futbol i carreres de bicicletes, ball de pagès, concert de l’Orfeó Artanenc i de la Banda de Música...

   Qui no recorda aquell cine a la fresca en el Cañaveral! O aquelles passejades per la carretera des Molinet. O les carreres de bicicletes a Son Taiet o a Sa Pista. O les carreres de cavalls en es Cós.

Les festes de Sant Salvador ja no són lo que eren.
           
Bé, amics de s’Hort d’en Pèl, vos desig un bon cap de setmana.
Feis bondat i menjau tot lo que vos donin.
Fins a la setmana que ve!

Es pagès des Molí d’en Leu.
18 de juliol de 2013.