dijous, 20 de juny de 2013

Cròniques de damunt s'Envelador del Molí d'en Leu


Bones tardes a tots des de S’Envelador del Molí d’en Leu.

Avui he pujat a dalt de sa torre des Molí d’en Leu per escoltar les vivències d’aquesta interessant entrevista. Des d’aquí dalt puc veure beníssim es nogué de S’Hort d’en Pèl. Sabeu que n’és d’hermós aquest nogué!

Alt, amb moltes fulles, una bona copa i una bona ombra. Mirau si és gros, que es tudons hi fan niu i les tórtores també,  i mai se troben.

A davall des nogué, recolzats a sa monumental soca, puc veure en Joan Jardí, consultant els llibres grossos de sembrar i de les llunes dels temps. En Pau des Mustí Vell,  escriu amb plomí amarat de tinta xina prenent notes i escriu referents, sobre el pergamí, de la xerrada del dia que ara podeu sentir tan gustosament. Una somereta pastura plàcidament remenant sa cova. Són moments d’un capvespre relaxant, d’oratge fresc i de sol.

Avui és dijous, dia 20 de juny. Manca un dia per entrar a l’estació de la calor i de la basca: l’estiu! Un època de l’any en que el sol està més allunyat de la terra, però que la seva llum ens arriba més directament i en més hores. Els dies també són més llargs i la bonança climàtica és llarga i sempre igual.

-“Qui parla mal de l'estiu no sap el que diu.”

Dins l'estiu es parla sovint de la "canícula", que és un període de quatre a sis setmanes, que comprèn part del mes de juliol i gairebé tot el d'agost, i durant el qual sol fer molta calor. Per tant, quan deim que Santa Margalida l’encén, dia 20 de Juliol, i Sant Bernat l’apaga, dia 20 d’agost, vol dir que esteim dins aquests dies caniculars o dies més càlids de l’estiu. Que ningú s’estranyi si entre Santa Margalida i Sant Bernat, els dies són durs i calorosos.

Antigament hi havia la creença que quan hi havia la Canícula, esdevenia un temps maligne. La mar bullia, el vi tornava agre, els cans tornaven locos, les febres i les malalties eren causes d’epidèmies.

Però, amb Canícula o sense, a S’Hort d’en Pèl sempre hi fa bon estar. Tant és així que per avui i demà divendres farà calor i dies de bon temps. Dissabte tendríem un petit canvi i que podria caure alguna ploguda, sobre tot a la banda de Menorca i Mallorca. Diumenge tendrem més sol al matí i més núvols a la tarda.

No voldria desbaratar aquesta entrevista tant interessant que escoltau tots i els bons consells dels meus amics Joan i Pau.

Pensau que demà comença l’estiu. Ara venen dies de vetlar i estar a la fresca... Per cert; un dia hem de parlar d’aquelles vetlades a la fresca de les nits d’estiu. Quantes coses se contaven i quin conviure més hermós!!!

Idò, que tenguem tots un bon estiu amb salut i alegria. Disfrutau de les vostres tomàtigues i feis un bon trempó, aquest menjar tan nostro i tan estimat!!!

Feis bonda i menjau tot lo que vos dionin.
Bones tardes amics i fins la setmana que ve.