divendres, 14 de juny de 2013

Un matí de mercat a Sineu de Mallorca

-«Me sentiu, Pere Pep Gil i Toni Viejo Gil, l'altre dia vaig anar a un poble de rondalla. Ni més ni manco que al mercat de Sineu! Pot ser el mercat més antic de Mallorca. Sabeu que en feia d’estona que no hi anava... De bon matí he enganxat sa somereta i cap a Sineu s’ha dit!

Sabeu quin mercat més gros que hi ha! Venen de tot lo que vos pugueu imaginar. Aquella plaça, Plaça des Fossar, està espletada de parades. Calçons, calcetins, bufandes, gorres de llana de colors, sabates, sabatetes, botes, catiusques, espardenyes, rellotges, calçons blancs, bragues, sostenidors de tota mida, corretges, trastos vells, trastos antics, llibres, cabres, bocs,  galls, gallines, coloms, colomins, conís, conions, canaris, pericons, olles d’aram, palanganes d’aram, martells, estenalles, fassets, rempaines, pales, fauselles, faç, oliveres, destrals, collars de cans i cusses, picarols, esquelles, picarolins, barreres i barreretes, llums d’oli, alfàbies, ribells, ribelles, ribellers, paper, bijuteria,  antiguitats... I seguint sa volta cap a la plaça de la parròquia trobareu, també, taronges, tarongina, pomes, peres, albercocs, dàtils, juliverts, pastanagues, pastanegons, carabasses, carabassons, pebres, tomàtigues, ais, cebes, cossiols, cossiolets, herbes aromàtiques, fonoi marí, roba, mantes, manteleries, cocarrois de ceba, verdura, coques de trempó, de verdura, de pebres, rubiols, panades de carn, xítxeros, amb gambes, pollastre, peix, pollastres i pollastrells.... I sobre tot mooolta geeent...!

He firat un collar p’en "Truc", es ca que tenc a ca nostra, i un llum d’oli. He vist gent d’Artà... Ah! També he vist un gall... un gallarro i un boc. Es Gall de Sineu i es Boc de Sineu. M’han demanat per voltros. Els he dit que estau com sempre... i s’han posat a riure... No ho deuen creure.