dijous, 13 de juny de 2013

Cròniques de damunt s'Envelador del Molí d'en Leu

Bones tardes a tots els qui mos escoltau per les ones de S’Hort d’en Pèl. De damunt aquest Envaledor des Molí d’en Leu, vos salut a tots.

Sabeu que hi estan de bé a davall aquest nogué! Fa un ombra fresca, d’aires sans, que fan trontollar es cervell i que inspira poemes i versos de fora vila.

Sa calor ja és arribada i ses temperatures pugen. Sa fredor de l’hivern ha quedat en el record. Ara toca l’estiu. Els Cavallets de la fraternitat franciscana de Sant Antoni de Pàdua ens anuncien que l’estiu ja ve i la primavera se’n va.

Ses tomatigueres s’enfilen i pugen vigoroses..., amb permís de sa Tuta, aquest pardal d’animalet que només dóna mals de cap a més de dos. Si sa Tuta compareix, bona nit pastora! Ja en podeu fer d’escarada!

Com sempre per aquestes dates torna el perill; les tomatigueres ja no dormen tranquil·les. La tuta ja en fa de les seves pels camps mallorquins. Es tracta de l’arna de la tomàtiga, coneguda com la Tuta absoluta, nom científic del cuc, que va arribar a Europa l’any 2007, procedent de Sud-americà. Un cuc que en forma de plaga causa greus problemes a les plantacions de tomatigueres. Mirau si se passeja aquests ruc de cuc tant petit i maleït. Si mai l’heu vist en fotografia, vos diré que és molt lleig. Té dues banyes tan llargues com el dimoni gros d’Artà.

Bé! Ja fa calor. Què vos pensàveu, que no vendria l’estiu? Idò, no vos preocupeu gens ni mica que aquesta estació climàtica mai queda pes ratolins. L’estiu calla i fa.

A l'estiu menjar calent no és gaire bon aliment.
A l'estiu tot el món viu.
A l'estiu, la formiga surt del niu.
A l'estiu, la perdiu xiula i canta dins del niu.
A la casa on no hi ha pa, fins a l'estiu hi fa fred.

No passeu pena pel temps que farà aquest cap de setmana, perquè si voleu sol en tendreu tassa i mitja. Farà bon temps. Les temperatures pujaran i no pareix que hagi de ploure. Tendrem vents de Xaloc, Llevant i de Mestral. Pels qui els agradi la mar, vos diré que encara és fresca. Però amb aquests dies de sol ben bé val un bon “cap fico.”

Amics, jo ara tenc altres feines i en Joan i en Pau han d’acabar aquesta interessant entrevista. Escoltau-la bé, que sempre hi ha per aprendre en aquesta vida.

Salut per a tothom i bons aliments. Feis bondat i menjau tot lo que vos donin, i que dijous que ve no en falti cap.
Bones tardes i fins a la setmana que ve!