dilluns, 25 de juliol de 2011

Paulí Pallàs i Ferrer, presoner del Campament dels Soldats. 1941 i 1942.

Paulí Pallàs i Ferrer, soldat presoner els anys 1941 i 42.
Paulí en el moment d'entrar al campament.

Aquest cap de setmana hem rebut la visita –tot un privilegi,- de Paulí Pallàs i Ferrer, natural de Salt, Girona (Catalunya). Aquest noble senyor, de l’edat de 90 anys, fou uns dels molts presoners que estigueren represaliats durant la post guerra al Campament dels Soldats de l’Alqueria Vella d’Artà entre els anys 1941 i 1942. Fou un dels molts presoners que passaren recluïts pels nostres paratges i muntanyes de la Serra Artana condemnats a treballs forçosos amb l’objectiu de fer una carretera per això de que la Talaia Moreia figurava dins el plans estratègics del dictador Franco per por a una possible invasió ja que Europa patia la molt coneguda II Guerra Mundial. La carretera es va fer, però resta inacabada o no va servir per a res, militarment, de tot el que es tenia pensat fer. 
Hem pogut gaudir d’uns formidables dies acompanyats, com o podia ser d’altre manera, dels seus fills, Manel i Enric i de les seves respectives mullers. El senyor Paulí ens ha deleitat amb la seva història durant la guerra civil espanyola i dels anys que passà per Artà com a presoner. Però Artà fou uns dels molts llocs, entre els quals hi figura la batalla de Teruél, la de l’Ebre durant la guerra civil, batalles cruels i sanguinàries, tal vegada de les més recordades per les seves atrocitats i durada. Es va exiliar a França i quan els alemanys ocuparen el país francès retornar a Espanya i fou capturat per la policia franquista. Fou destinat a Punta Paloma, Cadis, en el Batallón Disciplinario y de Trabajadores nº 1 com també a Gibraltar on, segons ell, fou dels pitjors anys de la seva vida. Després fou traslladat a Barcelona juntament amb altres quatre cents soldats els quals s’embarcaren amb destinació a Mallorca. Arribats a Palma foren traslladats a Artà, a l’Alqueria Vella, o Son Morey Bajo, com diuen els documents d’aleshores. Allà formà part del Bartallón Disciplinario y de Trabajadores nº 35 el qual construí l’actual carretera més coneguda com Carretera dels Presos. Pel desembre de 1942 dit batalló fou dissolt i els presoners foren traslladats a Eivissa, i d’allà a València on complí tres anys de servei militar.
Paulí explicant el lloc on estava ubicada l'oficina del campament.

Acabada aquesta “carrera militar”, es traslladar a Salt, el seu poble, i reorganitzà altre cop el POUM (Partit Obrer Unificat Marxista) a la clandestinitat. Però vers l’any 1948 els integrants del POUM foren delatats i Paulí fou condemnat a tres anys i mig de presó.
El Amics del Campament dels Soldats amb el Paulí Pallàs.
Seixanta nou anys després que Paulí Pallàs passés per Artà, ha volgut visitar el Campament dels Soldats de S’Alqueria Vella, lloc on va estar privat de llibertat pel regim de Franco. L’Associació d’Amics del Campament dels Soldats hem estat tot el cap de setmana amb ell i la seva família, a la vegada que li férem un petit homenatge.
Dissabte dia 23, Paulí pujà al campament i ens contà la manera de viure que tenien en aquell temps i la seva vida al lloc de reclusió. Ens feu veure com estaven ubicades les dependències i per a què servien. La TV de Mallorca fou testimoni d’aquest encontre la qual l’entrevistà i deixà memòria gràfica del que fou la vida en el campament. A l’horabaixa, al Teatre d’Artà tingué lloc una conferència a càrrec de Paulí Pallàs, Toni Puig, arqueòleg i Jaume Morey, professor i investigador de la guerra civil espanyola a Artà. El nombrós públic assistent a l’acte escoltaven boca badats les experiències de Paulí i les intervencions d’en Toni i en Jaume.
Jaume Morey, Tomàs Suau, Toni Puig i Paulí Pallàs.

Podem dir que ha estat un cap de setmana intens i molt alliçonador. Escoltar a Paulí Pallàs era transportar-nos a aquells anys de la post guerra i del molt que patien aquells soldats republicans que l’únic mal que feren fou defensar al Govern legítim de la República Espanyola, els drets i les llibertats.
Moment de la conferència al Teatre d'Artà. Jaume Morey, Paulí Pallàs i Toni Puig.
Paulí Pallàs, amb els seus fills, Manel i Enric i les seves mullers.